Najlepše biljke i cveće za vašu terasu

Sadržaj teksta

cvece za terasu

Zamislite da izađete na svoj balkon, kafa u ruci, dok vas okružuje živopisni spektar cvetova i zelenila. Za stanovnike grada, bašta na balkonu nije samo luksuz; to je deo prirode. Ali koje biljke i cveće su najbolje za vašu terasu? Spremili smo vam listu najlepšeg cveće za terasu.

Fuksija

Jedinstvena lepota fuksije leži u njenim zapanjujućim cvetovima koji elegantno vise sa korpi i saksija. Savršena za dodavanje boje, fuksija najbolje uspeva na hladnijim temperaturama i u delimičnoj senci.

Kada gajite fuksiju, pobrinite se da dobije dovoljno svetlosti, ali da bude zaštićena od jakog sunca. Viseće korpe su odličan način da istaknete njihovu lepotu, omogućavajući cvetovima da graciozno padaju..

Gardenija

Gardenija sa svojim kremastim belim cvetovima i opojnim mirisom, donose eleganciju i slatki miris vašem balkonu. Najbolje uspevaju u dobro dreniranom i kiselom tlu, ali zahtevaju malo više pažnje, posebno u održavanju prave temperature i vlažnosti. Uz malo dodatne nege, ovi cvetovi će pretvoriti vašu terasu u mirisni raj.

Mandevila

Ako želite da dodate tropski šarm, Mandevila je pravi izbor. Ova penjačica se može pohvaliti živopisnim cvetovima i može stvoriti zadivljujući vertikalni izgled na vašem balkonu. Za najbolji efekat, omogućite joj da se “popne” uz pomoć ogradica, te je idealna za manje prostore.

Begonije

Begonije su svestran i prilagodljiv izbor za bilo koju terasu.. Dostupne u širokom spektru boja i oblika, begonije konstantno cvetaju tokom leta. Preferiraju dobro drenirano tlo i delimičnu senku, čineći ih pogodnim za različitim uslovima. Bilo da su u visećim korpicama ili kontejnerima, begonije donose eksploziju boje i teksture vašoj terasi.

Dijantus

Dijantus, poznat po svom divnom mirisu i šarmantnim cvetovima je još jedna odlična biljka za terasu. Najbolje uspeva na hladnijim temperaturama i preferira sunčano mesto. Sadnja dijantusa omogućava vam da uživate u njegovom mirisu izbliza, čineći ga divnim dodatkom bilo kojem balkonskom okruženju.

Lepi Jova

Za terase sa više senke nego sunca, lepi jova je savršen izbor. Ove biljke vole senku i nude širok raspon živopisnih boja i kontinuirano cvetaju tokom sezone. Potrebno je redovno zalivanje i mesečna doza đubriva kako bi izgledale što bolje. Njihova sposobnost da uspevaju u manje sunčanim mestima čini ih idealnim za terase u hladu.

Lobelija

Nežni cvetovi lobelije stvaraju fenomenalan vizuelni utisak, posebno kada se sade u visećim korpicama gde mogu padati. Najbolje uspevaju na hladnijim temperaturama i preferiraju balans sunca i senke. Sa živopisnim plavim, ljubičastim i belim cvetovima, lobelije su odlične za stvaranje hladnijeg tona na vašem balkonu.

Neveni

Svetli i veseli, neveni nisu samo laki za gajenje, već služe i kao prirodni repelent štetočina, čineći ih praktičnim dodatkom bilo kojoj terasi. Najbolje uspevaju na suncu i u dobro dreniranom tlu. Zahtevaju minimalno održavanje. Sunčana dispozicija i otporna priroda čine ih omiljenim među baštovanima.

Stvaranje vrta na terasi je divan način da unesete boju i život u svoj urbani životni prostor. Od elegantne fuksije i mirisne gardenije do nevena, postoje biljke i cveće za svaku terasu. Kombinujte ove predloge kako biste ulepšali vašu terasu u skladu sa svojim stilom. Dok negujete svoj vrt na balkonu, otkrićete da nije samo o ulepšavanju vašeg prostora – radi se o stvaranju ličnog utočišta mira i radosti usred gradske vreve.

Foto:Shutterstock