Trpezarijski stolovi za vaš dom – saveti za kupovinu i ideje

Sadržaj teksta

trpezarijski sto

Ako planirate da renovirate kuhinju, posebno obratite pažnju kakav ćete sto za trpezariju da odaberete. Trpezarijski sto nije samo mesto za obroke, već za okupljanje porodice i prijatelja, te stvaranje uspomena. Zato vaša trpezarija mora da bude udobno mesto.

Izmerite svoj prostor

Najpre izmerite prostor. Ovo je ključan i najvažniji korak, jer ćete u skladu s dimenzijama birati sto. Preporučuje se da koristite traku i obeležite mesto na kome ste planirali da postavite trpezarijski sto. Tako ćete imati u vidu koliko prostora zauzima.

Još jedan odličan savet je da se držite pravila 90. To znači da je razmak od ivice stola od zida ili neko drugog nameštaja, barem 90 centimetara. Time će vaš trpezarijski prostor biti praktičan i funkcionalan.

Odaberite pravi oblik trpezarijskog stola

Pošto završite s merenje, sada treba da odaberete odgovarajući oblik. Trpezarijski stolovi mogu biti raznih oblika i dimenzija, zato uvek imajte na umu praktičnost, pa estetiku.

Pravougaoni trpezarijski stolovi

Idealni su za veća okupljana i za prostore koji su duži. Pogodni su različite postavke, a ujedno su i najčešći oblik na tržištu. S druge strane, ne preporučuju se za manje trpezarije.

 

trpezarijski sto

Kvadratni trpezarijski stolovi

Savršeni za manje prostorije. Daju dozu intimnosti tokom obroka, ali nisu dobri za veća okupljanja i velike trpezarije.

Okrugli trpezarijski stolovi

Ovi trpezarijski stolovi su odlični ako imate manju prostoriju i uživate u razgovorima. Okrugli sto nema oštre uglove, te je odličan za porodice sa decom. Najveća mana ovih stolova je nešto teži pristup jelu, ako su u pitanju veći stolovi.

Ovalni trpezarijski stolovi

Ovaj tip stolova donosi najbolje od pravougaonih i okruglih. Uštedećete prostor, a ujedno su praktični u manjim i uskim trpezarijskim prostorijama.

Koji je najbolji materijal za trpezarijske stolove?

Trpezarijski stolovi mogu biti različitih materijala. Od vaših želja, budžeta i veličine prostora zavisi koji ćete kupiti za svoju trpezariju i kuhinju.

Drvo

Trpezarijski stolovi od punog drveta donose poseban šmek. Ovi stolovi mogu biti različitih oblika, a tip drveta nudi različite nijanse i teksturu. Osim toga, veoma su izdržljivi i dugotrajni.

Furnir

Za razliku od drveta, ovi stolovi su znatno pristupačniji. Imaju tanak sloj drveta koji je zalepljen na osnovni materijal. Na tržištu postoji mnogo lepih modela, ali nisu izdržljivi kao puno drvo.

Kamen

Izuzetno lepi stolovi i izdržljivi. Mogu biti od mermera, granita ili kvarca. Međutim, trpezarijski stolovi od kamena su veoma teški i zahtevaju održavanje. Te ukoliko budete želeli da ih pomerata, biće veoma teško.

Staklo

Stakleni stolovi su lepi i daju dubinu prostoru. S druge strane, zahtevaju redovno održavanje i lomljivi su.

Metal

Važe za moderne i elegantne stolove, a uz to su veoma izdržljivi. Za neke su ovi trpezarijski stolovi hladni, te razmislite da li su uklapaju u dizajn ostataka trpezarijske atmosfere.

Kako da odaberete veličinu trpezarijskih stolova?

Prava veličina trpezarijskih stolova je spoj udobnosti i praktičnosti. Postoji pravilo koje kaže da je neophodno 60 cm prostora za stolom po osobi. Tako će svako bez problema moći da uživa u jelu. Bitno je da možete lako da krećete oko stola dok ljudi sede.

Pravi stil za trpezarijski sto

Stil treba da uklopite s ostatkom vaše prostorije i kuhinje. Obratite pažnju na kuhinjske pločice, jer i utiču na celokupnu estetiku.

Ne zaboravite na stolice za trpezarijski sto

Trpezarijski sto je dobar koliko i stolice. Moraju biti udobne i odgovorajuće visine u odnosu na trpezarijski sto u prostoriji.

Izbor trpezarijskih stolova nije komplikovano. Dovoljno je da pravilno izmerite prostor i pritom odaberete prema vašim potrebama. Prednost dajte praktičnosti, a zatim estetici. Ako imate mogućnosti kupite trpezarijski sto od kvalitetnih materijala, jer ćete tako biti mirni dugi niz godina.

Foto:Shutterstock / Pinterest