Saveti kako da odaberete savršene i moderne pločice za kuhinju

Sadržaj teksta

plocice ya kuhinju

Zamislite da ulazite u kuhinju i odmah vas oduševi predivna harmonija kuhinjskih pločica sa dekorom. Nisu u pitanju samo boja i dizajn, već to što se savršeno uklapaju u prostor, kako funkcionalno tako i estetski. Uz naše savete, to može biti vaša kuhinja.

Odabir pravih pločica za kuhinju ključna utiče ne samo na izgled vaše kuhinje, već i na njenu praktičnost, čak i sigurnost. Proći ćemo kroz ključne tačke i pružiti savete za odabir savršenih pločica koje će transformisati vašu kuhinju.

Saveti za odabir savršenih pločica za kuhinju

Lako čišćenje

Prolivanja i fleke su deo svakodnevnog života. Zato je važno da odaberete kuhinjske pločice koje se lako čiste, jer ćete tako uštedeti vreme. Imajte na umu da što je površina što je površina glađa, lakše ju je održavati.

Usklađivanje sa kuhinjskim elementima

Vaše pločice za kuhinju treba da se dopunjuju, a ne da odskaču od drugih kuhinjskih elemenata. Ako planirate taminije kuhinjske elemente, onda su svetlije pločice najbolji izbor, jer pružaju kontrast.

U slučaju da imate drvene kuhinjske elemente, onda su pločice za kuhinju od prirodnih materijala pun pogodak, jer daju rustičan izgled. Suština je u ravnoteži, kuhinjske pločice treba da povežu dizajn u jednu besprekornu celinu.

Trajnost ide daleko

U kuhinju ljudi veoma često borave, te je dugovečnost neophodna. Zato je bitno da birate pločice koje su izdržljivije i otpornije na prolivanja.

Kako odabrati materijal za kuhinjske pločice?

Izbor materijala za kuhinjske pločice je preduslov da budete zadovoljni. Postoje razne mogućnosti na tržištu, a svaka ima svoje prednosti i mane.

Pločice od prirodnih materijala

Ove vrste pločica za kuhinju donose jedinstvenu teksturu vašoj kuhinji. Evo kakve sve mogućnosti imate:

Mermerne pločice za kuhinju

Ove pločice dodaju dašak luksuza i dobro se uklapaju u tradicionalne i savremene kuhinje. Međutim, zahtevaju redovno održavanje.

Pločice od krečnjaka

Idealne za rustične kuhinje, krečnjak nudi tople i zemljane tonove. Mekši je i zahteva povremeno održavanje.

Travertin

Poznat po svom prirodnom i šupljikavom izgledu, travertin je izdržljiv, ali je održavanje obavezno.

Škriljac

Izuzetno izdržljiv i sprečava klizanje. Škriljac je savršen za kuhinje gde često dolazi do prolivanja i velikog protoka ljudi.

Granit

Otporan na ogrebotine, granit je idealan za kuhinje koje su podložne velikom broju ljudi.

Kvarc

Otporan na mrlje, kvarc je opcija koja ne zahteva svakodnevno održavanje, zbog čega je veoma praktičan.

Kuhinjske pločice od preostalih materijala

Ako imate ograničenja kada je u pitanju budžet, onda razmislite od kuhinjskim pločicama drugačijih materijala

Keramičke pločice za kuhinju

Verovatno najpopularniji izbor pločica za kuhinju. Pristupačne, dostupne i mogu se naći u raznim dezenima. Imajte na umu da nisu sve keramičke pločice pogodne za pod, neke su namenjene za zid.

Staklene pločice

Reflektuju svetlost, čineći vašu kuhinju svetlijom i prostranijom.

Mat pločice za kuhinju

Neklizajuće i fenomenalnog izgleda. Mogu biti različitih boja. Odličan su izbor ako želite da napravite kontrast.

Porcelanske pločice

Veoma izdržljive i otporne na vodu, zbog čega se često uzimaju kao rešenje za pod u kuhinji.

Odabir savršenih kuhinjskih pločica podrazumeva ravnotežu estetike sa funkcionalnošću. Bilo da se opredelite za prirodne materijale, porcelanske ili keramičke pločice za kuhinju, e zaboravite uzeti u obzir faktore poput održavanja, dugotrajnosti i kako se dopunjuju sa vašim kuhinjskim elementima. Zamislite samo osećaj zadovoljstva i ponosa koji ćete osetiti u vašoj prelepo popločanoj kuhinji i savršeno prilagođenoj vašem svakodnevnom životu.

Foto: Shutterstock