Evo kako da jednostavno i lako ofarbate kadu

Sadržaj teksta

farbanje kade

Farbanje kade pruža vašem kupatilu svež i novi izgled, a uz to štedite novac. Upoznaćemo vas sa kompletnim proces farbanja kade uz razne trikove i savete kako da to jednostavno uradite.

Kakvu boju možete da koristite za farbanje kade?

Kada je u pitanju farbanje kade, izbor prave boje je važan za dugovečnost. Postoji nekoliko vrsta boja pogodnih za kade, svaka sa svojim prednostima i manama.

Epoksi boja za kade

Poznata po izuzetnoj trajnosti i otpornosti na vodu i hemikalije, epoksidna boja je odličan izbor za renoviranje kade. Međutim, može biti komplikovana za nanošenje i zahteva pažljivu pripremu.

Akrilna boja za kade

Akrilna boja je pristupačnija opcija koja ima dobru adheziju i trajnost. Lakše se nanosi od prethodne boje, ali možda nije toliko otporna na abraziju i hemikalije.

Emajl boja za kade

Emajl boja pruža sjajan završetak i odličnu adheziju, čineći je idealnom za renoviranje kade. Međutim, može zahtevati više slojeva za potpuno pokrivanje i duže se suši.

Razmislite o vašem budžetu i šta želite, jedino tako ćete znati koju boju da nabavite.

Materijali i alati za farbanje kade

Pre nego što počnete da farbate kadu, neophodno je da prikupite određene materijale:

  • Boja: Izaberite visokokvalitetnu boju specijalno formulisanu za kade, poput epoksi, akrila ili emajla.
  • Prajmer: Lepljivi prajmer dizajniran za upotrebu na keramičkim površinama pomoći će boji da se pravilno prilepi.
  • Papri za šmirglanje: Odaberite papir sa finom površinom da biste obradili površinu kade radi bolje adhezije boje. Od stanja vaše kade zavisi koji ćete papir koristiti, fin ili grublji.
  • Sredstva za čišćenje: Nabavite blage abrazivna sredstva i sunđere za ribanje kako biste temeljno očistili površinu kade.
  • Silikon: Investirajte u visokokvalitetni silikon pogodan za vlažna okruženja kako biste zaptivili spojeve i šavove.
  • Traka i plastična folija: Koristite krep traku i plastičnu foliju kako biste zaštitili okolne površine od prskanja boje, naročito kupatilska ogledala i tapete.
  • Oprema: Ne zaboravite da nosite rukavice i naočare kako biste se zaštitili od isparenja boje i hemikalija.
  • Pištolj za bojenje: Iako nije obavezan, pištolj za bojenje može vam pomoći da postignete glatku i ravnomernu površinu. Naravno, možete korstiti četku ili valjak, ali se preporučuje pištolj. Sami procenite šta vam je lakše. Pištolji su skuplji.

Kako ofarbati kadu – korak po korak

1. Priprema

Započnite pripremu vašeg kupatila za proces farbanja. Pokrijete sve površine koje ne želite da farbate, poput zidova, pločica i drugih kupatilskih elemenata koristeći krep traku. Uklonite sve slavine i tuš kako biste ravnomerno naneli boju.

2. Priprema površine za farbanje

Vreme je da pripremite površinu kade. Počnite sa skidanjem stare silikonske mase koristeći alat za uklanjanje ili nož. Kada je silikonska masa uklonjena, temeljno očistite površinu kade blagim abrazivnim sredstvom kako biste uklonili ostatke sapuna i drugih mrlja.

3. Šmirglanje kade

Zatim koristite finu šmirglu (400) kako biste obradili površinu kade. Ovaj korak je ključan za pre nanošenja i adhezije boje, jer utiče na dobijanje glatke površine. Budite sigurni da ravnomerno brusite celu površinu, a posebno obratite pažnju na delove koji se ljušte.

4. Čišćenje kade

Nakon brušenja, temeljno očistite površinu kade kako biste uklonili bilo kakvu prašinu ili ostatke. Koristite blago abrazivno sredstvo i sunđer za ribanje kako bi bili sigurni da je površina što bolje spremna za nanošenje boje. Temeljno isperite kadu vodom i ostavite je da se potpuno osuši pre nego što nastavite.

5. Farbanje kade

Kada je površina kade čista i suva, vreme je da nanesete boju. Ako koristite pištolj za bojenje, pratite uputstva proizvođača za mešanje boje i podešavanje postavke prskanja. Izuzetno je važno da vodite računa o razdaljini sa koje nanosite boju.

Nanesite boju u tankim, ravnomernim slojevima, počevši od vrha kade ka dole. Ostavite svaki sloj da se potpuno osuši pre nanošenja sledećeg.

6. Završni radovi

Nakon što se poslednji sloj boje osušio, pažljivo uklonite krep traku. Nanesite silikon i izravnajte ga alatom ili prstom za kraj. Kada se silikon osuši, ponovo instalirajte slavine i druge elemente. To je to, vaša nova kada je spremna za korišćenje. Imajte na umu da od tipa boja zavisi koliko će sušiti. To svakako možete proveriti na pakovanja proizvođača.

Farbanje kade može delovati kao komplikovan zadatak, ali sa pravim materijalima, alatima i savetima je izvodljivo. Prateći korake opisane u ovom vodiču, možete transformisati vaše kupatilo i udahnuti novi život staroj kadi. Šta čekate?

Foto:Shutterstock